NEMME, SJOVE OPSKRIFTER FOR BØRN OG NYBEGYNDERE I ET KØKKEN
God viden

HVAD ER FEDT?

Hvad er fedt, og hvorfor har vi brug for fedt. Det vil jeg forsøge at forklare i det her indlæg, ligesom du også har kunnet læse om kulhydrat og protein 🙂

Fedt er, sammen med kulhydrat og protein, et af kroppens vigtigste byggesten.
Fedt er vigtig, fordi fedt giver energi. Fedt bliver også brugt som depot til opbevaring af energi – energi som du også får fra kulhydrater og protein.
De her depoter kaldes for fedtvæv. Så hvis ikke man får nok energi gennem sin mad, så kan de her depoter give dig energi. Det er ret smart! 😀 Energien bruger du når du er aktiv: når du går, cykler, trække vejret, løber, tænker og så videre. Kroppen bruger faktisk energi til alt!
Men hvis de her energi depoter ikke bliver brugt, og de bliver ved med at blive større og større, så betyder det at fedtvævet også bliver større og større. Og når fedtvævet bliver større og større, så bliver man selv større og større. Og det kan betyde at man bliver overvægtig, hvis man i lang har fået for meget energi uden at bruge det. Men hvis man får ligeså meget energi ind gennem maden, så man bruger på at være aktiv, så er man i det der hedder “Energibalance” – og så har kroppen det allerbedst! 🙂

Desuden er det heller ikke ligemeget, hvad for noget fedt du spiser. Ligesom der findes “gode” og “dårlige” kulhydrater, findes der også “godt” og “dårlig” fedt.
Det “gode” fedt finder du for eksempel i olivenolie, rapsolie, kokosolie, nødder, kerner, fisk og avocado.
oliekokosoliehavetips-nødderthumb_COLOURBOX5483681avo
Det “dårlige” fedt finder du for eksempel i fedt fra rødt kød, fedt fra svinekød, pommes fritter, chips, kage.
a482ca868fe5b0cc

Og hvad er det så liiiige det “dårlige” fedt gør ved os? Det dårlige bliver ikke, ligesom det “gode fedt”, brugt som byggesten i kroppen. Og derfor har vi faktisk ikke brug for det “dårlige” fedt, da det bare vil sætte sig som fedtvæv – og det er jo ikke så smart!

Her er nogle eksempler på, hvilke retter du finder det “gode” fedt:
Gulerods grovbollerGrovbrødKoldhævede morgenboller – i alle boller og brød herinde, finder du kerner og groft mel, hvor du finder det sunde fedt.
Pesto, Rød pesto – her finder du det gode fedt i olivenolie.
Knækbrød – her finder du det gode fedt i rugmel og alle kernerne.
Guacamole – her finder du det gode fedt i avocadoen.
Dadel romkugler – her finder du det gode fedt i kokosolien.

print

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.