Bolt boller! Grove boller der smager skønt. De er især gode nu, når vi går efteråret i møde. En lun bolle på en grå og kedelig dag – det er bare lækkert! 😛
Antal: Cirka 12 stykker
Tid: 15 minutter (+ 1 times hævetid og 30 minutters bagetid)
Redskaber:
Stor plastic skål
Stor plastic skål
Grydeske
Deciliterbæger
Teske
Spiseske
Rene hænder
Viskestykke
Bageplade
Bagepapir
Lille skål
Pensel
Det skal du bruge:
5 dl lunkent vand
50 g gær (1 pakke) eller 1 pakke tørgær
1 tsk salt
1 spsk honning
1 dl solsikkekerner
2 dl havregryn
2 dl rugmel
2 dl durummel
4 dl hvedemel
1 æg eller 1 dl mælk til pensling
Sådan gør du:
- Vask hænder
- Kom det lunkne vand ned i den store plastic skål
- Tilsæt gæren
- Rør rundt til gæren er opløst
- Tilsæt nu salt, honning, solsikkekerner og havregryn
- Tilsæt rugmel, og bland det rundt
- Tilsæt durum, og bland det rundt
- Tilsæt hvedemel 1 dl ad gangen, og bland det rundt i mellem hver dl
- Når du ikke kan røre mere med skeen, brug dine rene hænder til at blande
- Ælt dejen til al melen er brugt
- Fugt nu viskestykket og kom det over skålen
- Stil skålen et lunt sted og lad den hæve 1 time
- Kom bagepapir på bagepladen
- Tænd ovnen på 200 grader
- Når dejen har hævet, formes dejen til boller – hvis dejen er klistret kan du enten komme lidt mere mel i, eller bruge en spiseske, som du dypper i vand, til at forme bollerne
- Hvis du har tid, så lad bollerne efterhæve 15 minutter
- Når bollerne har efterhævet, pensl dem med æg eller mælk
- Drys eventuelt lidt solsikkekerner på toppen af bollerne
- Kom nu bollerne ind i den varme ovn
- Bollerne skal nu bage i 25-30 minutter
- Imens ryddes der op i køkkenet 😆
- Når bollerne har bagt i 25-30 minutter, tages de ud – lad dem køle af 🙂
NU er bollerne klar til at blive spist – til morgenmad, til madpakken eller til eftermiddags snack.